ひらめき
INSPIRATION
GODA TILLBEHÖR
Edamame
Edamame är gröna sojabönor och enligt många det godaste snackset som finns! Ordet ”edamame” är japanska och betyder ungefär bönor på kvist. Edamame växer i skidor likt skärbönor. Det är bara bönorna inuti skidorna som man äter, själva skidorna kan inte ätas, utan slängs. I Ostasien har Edamame skördats i över två tusen år och varit en av de viktigaste proteinkällorna. Edamame äts ljumna, gärna saltade med flingsalt.
Snabbgrillad broccoli
Skölj lite färsk broccoli och skär upp i buketter. Släng ner dem i en het grillpanna eller om du har stekt dumplings kan du spara på disken och slänga ner dem i samma panna du använde till dumplingsen. Låt dem ta färg och häll över till ett serveringsfat. Supergott att doppa i dumplings dipsåsen!
GÖR DIN EGEN DIPSÅS
Köper du MenMen dumpling i butik så ingår det dipsås i förpackningen, men du kanske vill ha mer sås eller prova en annan smaksättning. Här följer några förslag på dipsåser som du enkelt kan göra själv.
Klassisk dipsås
2 delar japansk sojasås
1 del ljus vinäger (gärna risvinäger)
sesamolja
chilipulver
Blanda sojan med vinäger och tillsätt sesamolja och chili efter egen smak.
Fräsch citrusdipsås
2 tsk farinsocker
2 msk ljummet vatten
½ tsk riven ingefära
½ dl japansk soja
1 msk mirin
½ apelsin, pressad + rivet skal
chilipulver
Blanda socker och vatten och rör tills det löst sig. Tillsätt övriga ingredienser. Låt gärna stå och mogna en stund i kylen innan servering.
Vitlöksdipsås
2 msk vatten
2 msk ljus sirap
2 msk japansk soja
½-1 tsk pressad vitlök
2 tsk vinäger (gärna risvinäger)
1 tsk sesamolja
chilipulver/tabasco/sambal oelek (efter smak)
rostade sesamfrön
Blanda ihop alla ingredienser. Låt gärna stå och mogna en stund i kylen innan servering.
SALLAD
En riktigt god sallad passar utmärkt till våra goda dumplings! Testa gärna några av dessa här nedanför.
Glasnudelsallad
glasnudlar
tomater
gurka
lök, gärna färsk
koriander (om man så vill)
Koka nudlarna enligt instruktionerna på förpackningen. Hacka övriga ingredienser och blanda ihop salladen.
Morotssallad
morötter
salt
3 msk risvinäger
3 msk olivolja
peppar
russin (om man så vill)
Skär morötterna i tändstickstunna stavar eller riv dem grovt. För att göra morötterna mjukare; strö salt över morötterna och vänta 2 minuter.
Skölj med vatten. Blanda vinäger och olja, häll över. Krydda med peppar och tillsätt ev russin.
Rättikssallad
rättika
0,25 dl japansk soja
0,25 dl pressad lime eller citron
1 msk risvinäger
1 msk socker, gärna rå eller farin
2 msk olja
1 tsk sesamolja
1 msk sesamfrön
Rosta sesamfröna i torr, het panna.
Riv rättikan fint. Blanda övriga ingredienser till en dressing. Häll dressingen över rättikan och strö över sesamfröna.